TJÄNSTER

VÅR VISION

ALLA BESIKTNIGNAR OCH KONTROLLER UNDER SAMMA TAK

FASTIGHETSBESIKTNINGAR

Överlåtelsebesiktning enligt jordabalken

En överlåtelsebesiktning (ofta kallad husbesiktning) avser villor och fritidshus. Det är en byggteknisk undersökning som utförs vid försäljning eller köp. Ändamålet med en överlåtelsebesiktning för köparen är att undersöka fastighetens skick innan överlåtelse. Besiktningens omfattning framgår av uppdragsbekräftelsen med tillhörande villkor, vilket också förklaras i samband med besiktningen.

Resultat från besiktningen redovisas i ett besiktningsutlåtande. Utlåtandet kan utgöra en del eller ett hjälpmedel av den undersökning av fastigheten som en köpare är skyldig att genomföra i samband med ett fastighetsköp. 

Genomförandet av en överlåtelsebesiktning

Besiktningsförrättaren börjar att tillsammans med säljare och köpare gå igenom handlingar rörande fastigheten och kompletterar med andra frågor som kan vara av betydelse som t ex. renoveringar, tidigare skador ect.

Efter utbyte av information påbörjas en okulär besiktning där noggranna anteckningar förs. Vid den okulära besiktningen undersöker besiktningsmannen synliga ytor i samtliga tillgängliga utrymmen samt fasader, tak och mark i den mån marken är av byggteknisk betydelse. Med tillgängliga utrymmen menas alla sådana utrymmen som kan undersökas via öppningar, dörrar, inspektionsluckor mm. samt utrymmen som är krypbara.

Om besiktningsmannen av någon anledning inte har gjort en okulär besiktning av ett utrymme eller en yta som omfattas av besiktningen skall detta antecknas i besiktningsutlåtandet. Om besiktningsmannen bedömer att det finns påtaglig risk för att fastigheten har andra väsentliga fel än det som framkommit vid den okulära besiktningen redovisas detta i utlåtandet under riskanalys.

Besiktningsmannen kan föreslå fortsatt teknisk utredning avseende förhållande som inte kunnat kartläggas vid den okulära besiktningen. Sådan utredning kan även föreslås för misstänkta fel i en del av fastigheten som inte omfattas av överlåtelsebesiktningen.

Fortsatt teknisk utredning ingår inte i överlåtelsebesiktningen.

Lägenhetsbesiktning

Vid köp av en bostadsrättslägenhet har köparen undersökningsplikt enligt köplagen. 

Det är en byggteknisk undersökning som utförs vid försäljning eller köp. Ändamålet med en lägenhetsbesiktning för köparen är att undersöka lägenhetens skick innan överlåtelse.

Resultat från besiktningen redovisas i ett besiktningsutlåtande. Utlåtandet kan utgöra en del eller ett hjälpmedel av den undersökning av lägenheten som en köpare är skyldig att genomföra i samband med ett lägenhetsköp. 

 

Vi är godkända av SBR och medlem i överlåtelsebesiktningsgruppen.

Entreprenadbesiktning

En slutbesiktning utförs enligt AB 04, ABT 06 eller ABS 09 beroende på förhållande mellan parterna. Den utförs för att formellt lämna över ansvaret för byggnaden från entreprenören till köparen. Besiktningen utförs när allt är färdigställt enligt avtal och är vanligen ett krav vid tecknande av byggfelsförsäkring.

Som beställare måste du efter en godkänd besiktning teckna försäkringar för brand och andra skador eftersom entreprenörens försäkring slutar att gälla. Besiktningsmannen bokas i regel av entreprenören.

2-års besiktning eller §59 besiktning

En 2-års besiktning utförs enligt AB 04, ABT 06 eller ABS 09 beroende på förhållande mellan parter.

Vid konsumententreprenader (ABS 09) utförs besiktningen inom 2 år efter slutbesiktningen och det ligger på beställarens (byggnadsägarens) ansvar att den utförs. Besiktningen utförs för att eventuella reklamationer skall kunna utföras inom 2 år, vilket är garantitiden för arbeten och de flesta produkter som installerats. Besiktningsmannen undersöker sådant som har hänt under reklamationstiden dvs. efter godkänd slutbesiktningen.

Teknisk besiktning / Statusbesiktning

Vi utför byggtekniska besiktar vid ombildande till bostadsrättsföreningar. Besiktning ligger till grund för att bedöma status av befintliga byggnader eller till underlag för att upprätta en underhållsplan. 

 

Kontakta oss för mer information.

Vi har godkända besiktningsmän.

ÖVRIGA TJÄNSTER

Energideklaration

När en byggnad eller andel i en byggnad säljs, skall ägaren se till att det för byggnaden finns en energideklaration som vid försäljningstidpunkten inte är äldre än tio år, enligt lag (2006:985) om energideklaration för byggnader. Nya byggnader ska energideklareras senast två år efter att byggnaden har tagits i bruk. 

Syftet är att främja en effektiv energianvändning och en god inomhusmiljö i byggnader och självklart för att upplysa och informera kommande ägare om byggnadens energistatus. Vi hjälper byggnadsägaren med energibesiktning och upprättar en energideklaration.

Bor du i ett miljövänligt och energieffektivt hus? Ta reda på vilken energiklass ditt hus har och spara upp till 0,10% på ditt bolån!

Kontrollansvarig enligt PBL

Vid byggnadsarbeten som kräver bygglov, rivningslov och marklov ska det enligt plan- och bygglagen (PBL) utses en kontrollansvarig (KA). Byggherren är den som för egen eller annans räkning utför eller låter utföra byggnads-, rivnings eller markarbeten.

Som exempel kan en privatperson som själv bygger eller anlitar någon för att bygga, räknas som byggherre. Den som utses till kontrollansvarig ska vara certifierad, dvs. erhållit riksbehörighet från ett ackrediterat organ.

 

Den kontrollansvariges huvuduppgift är att kontrollera att byggherren fullföljer sitt ansvar enligt plan- och bygglagen och andra bestämmelser.

  • Upprätta ett förslag till kontrollplan i samarbete med byggherren.
  • Att nödvändiga kontroller utförs.
  • Närvara vid tekniskt samråd, besiktningar och andra kontroller samt vid byggnadsnämndens arbetsplatsbesök och slutsamråd.
  • Dokumentera sina arbetsplatsbesök, notera iakttagelser som kan vara av värde vid utvärdering inför slutbesked.
  • Upprätta ett utlåtande till byggherren och byggnadsnämnden som underlag för slutbesked.

Den kontrollansvariges roll är alltså att se till att kontrollerna görs enligt kontrollplanen. Han eller hon ska dessutom säkerställa att kontrollerna blir dokumenterade så att de kan redovisas för myndigheterna.

Kontrollerna kan ske som egenkontroll av entreprenörerna, intyg av sakkunniga eller konsulter samt delvis kontroller av KA.

Den kontrollansvarige skall ha en självständig ställning i förhållande till den som utför den åtgärds som skall kontrolleras.

Provtryckning / lufttäthetsmätning av byggnad

Ett allt större miljötänk hos allmänheten och ökad energimedvetenhet har ställt högre krav på utförande och kvalitet på nyproduktion av byggnader. För att klara dagens energikrav och för att verifiera kvalitet kan en provtryckning utföras för att kontrollera tätheten på klimatskalet.

I samband med provtryckning utförs också en läckagesökning vilket innebär att större läckage och otätheter identifieras med värmekamera eller rök för att eventuellt förbättras. Täthetsmätningen utförs med fördel när klimatskalet är tätt (dvs. ångspärren), detta för att eventuella otätheter då med enkla medel kan avhjälpas.

Några anledningar till varför man bör kontrollera tätheten:

  • Ett tätt hus leder till lägre energianvändning
  • Minskad risk för fuktproblem genom konvektion
  • Undvika olägenheter orsakade av kalldrag från exempel fönster, dörrar, golvvinklar och dylikt.

 

Vi har sedan 2008 utfört ungefär 800 mätningar av villor, hyreshus och lokaler.

Kontakta oss för mer information.

Utredningar

Vi utför ett flertal olika utredningar på fastigheter, bland annat:

  • Fuktutredningar
  • Skadeutredningar
  • Inomhusmiljöutredningar
  • Energiutredningar
  • Energibehovsberäkningar

och mycket mer.

Termografering / Värmefotografering

Vi utför värmetermograferingar av byggnader för att utreda problem med isbildning på tak, isoleringsbrister, kalldrag, hög energianvändning, markera golvvärmeslingor mm.

Termograferingen sker med fördel under dom kallaste vintermånaderna då värmekameran mäter temperaturvariationer. Det gör att det blir en tydligare bild och orsaken till ett eventuellt problem är lättare att identifiera ifall temperaturskillnaden ute-inne är stor. Det är dock möjligt att utföra värmefotografering vid temperaturskillnader på 5°C.

Vi har behörig personal.

Kontakta oss för mer information.